A megnövekedett rendelések miatt a kiszállítás várhatóan 5-7 napot vesz igénybe. Köszönjük türelmed és bizalmad!

Blog: érdekességek, tények a vízszűréssel kapcsolatban

Milyen víztisztítót válasszak?

HomeWater.hu
2021.08.17 07:00
Milyen víztisztítót válasszak?

Víztisztító berendezést vásárolnál, de nem tudod mi alapján válaszd ki a háztartásod számára legmegfelelőbbet? A könnyebb döntés érdekében három fő csoportra szedtük a víztisztítókat, melyeknek rövid leírásai segítséget jelenthetnek számodra.

Milyen típusú víztisztítók vannak?

Víztisztító kancsó:

Víztisztító kancsót leginkább akkor érdemes venni, ha kis létszámú háztartásban élünk, ami maximum 1-2 főt jelent, mert a szűrőbetét csere miatt csak így marad gazdaságos a kancsó fenntartási költsége. Ha bővebben olvasnál róla "A vízszűrő kancsó előnyei és hátrányai" című bejegyzésünkben megteheted.

Asztali víztisztító készülék:

Az asztali víztisztító készülék, más néven még csapra szerelhető víztisztítóként találkozhatunk vele. Elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek olyan kicsi a konyhája, hogy nem fér a konyhapult alá egy nagyobb kapacitású víztisztító készülék. Ilyen esetben ez a vízszűrő remek választás lehet, hiszen csak a konyhai csapra kell felszerelni. Mivel a csapvizet az aktív szén erejével szűri meg, itt nagyon ügyelni kell a szűrőbetét időben történő cseréjére, különben az aktív szén kiváló táplálékul szolgálhat a vírusok, baktériumok számára és a megkötött méreganyagokat is visszaengedi a vízbe.

Pult alá szerelhető víztisztító:

Amennyiben van elég hely a konyhánkban a konyhapult alá behelyezni egy igazán nagy kapacitású víztisztító berendezést, akkor a tisztított vizünk egy külön csapon keresztül lesz elérhető, ami a mosogatótálca sarkába kerül a hagyományos csaptelep mellé.

A pult alá beépíthető készülékből két típust különböztetünk meg:

Tartályos ozmózis víztisztító:

A tartályos ozmózis víztisztító az, amely mindent kiszűr a vízből, ezért desztillált víz jellegű vizet kapunk. Ez azt jelenti, hogy az ásványi anyagok is ugyanúgy eltűnnek az ivóvízből, akárcsak a szervezetre káros anyagok. A tisztított víz a készülékhez tartozó tartályban várakozik a fogyasztásra, így előfordulhat, hogy a pangó vízben megemelkedik a baktériumok száma. Ez rendszeres karbantartást és fertőtlenítést igényel.

Átfolyós víztisztítók:

Az átfolyós víztisztítók esetében nincs tartály, így nincsenek megtelepedő bacik sem. Az ilyen jellegű készülékek előnye, a tartályossal szemben, hogy a hasznos ásványok megmaradnak a vízben, és jelen időben végzi a vízszűrést is, tehát mindig tiszta és friss vizet ihatunk.  

Igények és lehetőségek

Amikor tehát az a kérdés, hogy milyen víztisztító mellett hozzuk meg a döntést, akkor célszerű az igényeinket és lehetőségeinket egyszerre mérlegelni. Ha eszerint választunk garantált, hogy elégedettek leszünk az új vízszűrő berendezéssel, és messzire elkerül minket a csalódás.