Elő-szűrőbetét, Üledék-szűrőbetét

Mi az elő-, illetve üledékszűrő?

Az üledékszűrő felfogja és eltávolítja a vízből a lebegő fizikai szennyeződéseket, részecskéket. Ez a szennyeződés lehet pl.: rozsda, homok vagy bármilyen más fizikai szennyeződés.
Az üledék egy általános kifejezés a vízben lévő szilárd részecskékre.
Minden víztisztítási folyamat első és elengedhetetlen része az üledék szűrés, ezért előszűrőnek is nevezik ezeket a szűrőbetéteket.
Az üledékszűrő az első védelmi vonal a vízben lévő szennyeződésekkel és törmelékekkel szemben.
Az üledékszűrő megakadályozza, hogy ezek a szilárd részecskék bejussanak a vízellátásba, és gátolják a további vízszűrő betétek teljesítményét.
Az üledékszűrőt szinte minden területen alkalmazzák.
A hálózati vizek, a fúrt kút vizek, illetve az egész ház szűrőrendszerei üledékszűrést alkalmaznak.
Vagy pl.: az éttermek és kávézók üledék-előszűrőket használnak ételeik és italaik minőségének biztosítására. Üledékszűrést alkalmaznak, hogy megakadályozzák a részecskék bejutását a csaptelepekbe és zuhanyzókba, és megóvják a többi szűrőbetét élettartamát. Minden olyan esetben, amikor a tiszta víz elengedhetetlen, kell a rendszerben lennie valamilyen előszűrőnek-üledékszűrőnek.

Nézet:
Sorrend:
Sorrend:

Hogyan működik az elő- és üledékszűrő?

Az üledékszűrők mechanikus szűrési folyamattal működnek. A mechanikus szűrés fizikailag megakadályozza, hogy a nem kívánt részecskék benne maradjanak a vízben. Gondold úgy, mint egy ablakra szerelt ún. bogárhálót. Azok a bogarak, amelyek nagyobbak, mint a bogárháló rései, azok nem tudnak átjutni rajta.
Így működik az elő- illetve üledék-szűrőbetét is. Az üledékszűrő résméretei mikronban vannak megadva, a legjellemzőbb résméret 1 és 100 mikron között van. Például egy 20 mikronos üledékszűrő minden olyan szennyeződést felfog, ami 20 mikron méretnél nagyobb. Az üledékszűrő az a háló, amely felfogja a vízben lévő szennyező részecskéket.

Mit távolít el az elő- és üledékszűrő?

Az üledékszűrők eltávolítják a lebegő, látható részecskéket, valamint minden olyan szennyeződést, amely a szűrőbetét mikronban megadott résméreténél nagyobb.  Pl.: homok, por, törmelék, rozsda, vagy egyéb fizikai szennyeződés, úgynevezett zavarosság.

Melyek a különböző típusú elő- és üledékszűrők?

Minden üledékszűrőt arra terveztek, hogy ugyanazt a feladatot végezze el: gyüjtse össze a szilárd törmeléket és a részecskéket a vízből. Az üledékszűrő betéteknek azonban számos kialakítása, formája létezik. Íme néhány a legnépszerűbb típusok közül.