Gyakran Ismételt Kérdések

Vízszűrő betét méretek, kialakítások
A szűrőbetétek kialakítása szerint két csoportra oszthatóak:

 • úgynevezett belső szűrőbetét
 • illetve kompakt szűrőbetét

Méretük mindkét típusnál többféle lehet.

 1. BELSŐ SZŰRŐBETÉT

A belső szűrőbetét a legjobban elterjedt szűrőbetét forma. Önmagában nem használható, csak a méretének megfelelő szűrőházba helyezve lehet alkalmazni. A méreteket a gyártók általában coll-ban (”) adják meg (inch-nek is nevezik). A klasszikus szűrőbetét méretek magasság (5”, 10”, 20”) és átmérő (2,5”, 4,5”) szerint különbözhetnek. Az átmérőt a következő megnevezéssel is gyakran jelzik:
A 2,5” átmérőt Slim-nek hívják, a  4,5” átmérőt BigBlue-nak nevezik.

A gyakori, hétköznapokban megnevezett méreteket az alábbiakban látod:
A valóságban azonban ezek egy része csak kerekített érték. Pontosabban az 5”-nak és 10”-nak  megjelölt magasságok értékénél van eltérés . Az 5” valójában csak 4,7/8”,  míg a 10” csak 9,7/8”.

Ezt az eltérést azért kell megemlíteni, mert léteznek 4,3/4” és 9,3/4” magas szűrőbetétek is, és a hétköznapokban ezeket is 5”-os illetve 10”-os méretnek nevezik. Mivel a magasságuk különböző, így értelemszerűen nem lehet őket, csak a saját szűrőházukban használni.

A nálunk kapható szűrőbetétek magassága 4,7/8” és 9,7/8”, melyeket mi is 5” és 10” jelzéssel tüntetünk fel.

Jelzett méret

Név

Valós méret

Milliméter méret

5 x 2,5”

5” Slim

(4,7/8” x 2,5”)

(125-129 mm x 57-71 mm)

10 x 2,5”

10” Slim

(9,7/8” x 2,5”)

(248-252 mm x 57-71 mm)

20 x 2,5”

20” Slim

(20” x 2,5”)

(506-510 mm x 57-71 mm)

10 x 4,5”

10” BigBlue

(9,7/8” x 4,5”)

(125-129 mm x 100-115 mm)

20 x 4,5”

20” BigBlue

(20” x 4,5”)

(125-129 mm x 100-115 mm)

Azt, hogy cm-ben pontosan mit jelentenek ezek a méretek, változóak. Ez azért van, mert a szűrőbetét típusától, kialakításától függ a pontos mérete (nem mindegy, hogy pl.: önmagát tömíti vagy tömítés van, vagy éppen nincs a végén). Tehát magasságban és átmérőben is van pár mm eltérés közöttük, de ezek ugyanabban a szűrőházban használhatóak, illetve különböző gyártók termékei kompatibilisek egymással, hiszen a meretek megegyeznek. Tehát egy 10"-os szűrőházba más gyártó szűrőbetétei ai használhatóak.

Ezenkívűl léteznek olyan belső szűrőbetétek is, amelyek egyik végén csavaros kialakításuak, a szűrőházfejbe kell becsavarni a szűrőbetétet és utána helyezni a szűrőházpohárba. Ilyen pl.: a Geyser egyik típusú Aragon szűrőbetéte, ITT>>

 

 1. KOMPAKT SZŰRŐBETÉT

A kompakt szűrőbetét olyan kialakítás, amelynél nincs külön szűrőbetét és szűrőház, a kettő egy egységet képez.
Jellemzően két csoportra oszthatóak:

 • In-line szűrőbetét
 • Quick-Change szűrőbetét

  -In-Line szűrőbetét

Az In-Line szűrőbetét lényege, hogy az egyik végén beáramló víz a másik végén távozik.
A méreteket a gyártók általában coll-ban (”) adják meg (inch-nek is nevezik).
Jellemző méretei (hossz x átmérő):
- 5 x 2”
- 10 x 2”
- 12 x 2,5”

Csatlakozási lehetőségük több féle lehet:

 • Belső menet – a betét végébe az igény szerinti fitting csavarható, és ehhez csatlakoztatható a vízvezeték cső. Ilyen pl: az USTM visszasózó betét, ITT>>
 • Quick gyorscsatlakozó (female) – a betét végébe egyszerűen bele kell dugni csövet. Ilyen pl.: a PurePro egyik aktívszén betéte, ITT>>
 • Quick tömlős gyorscsatlakozó (male)(Push-In) – betét végéből cső áll ki, erre kell a megfelelő fittinget csatlakoztatni. Ilyen pl.: az Aquafilter Excito-B szűrőbetétek, ITT>>

       -Quick-Change szűrőbetét

A Quick-Change betétek egy szűrőfejhez tartoznak, ítt a víz ugyanazon a végén áramlik be és távozik a szűrőbetétből.  A vízvezetékcső a szűrőfejbe van csatlakoztatva.

A szűrőbetét szerszám nélkül pár pillanat alatt kivehető a szűrőfejből, és azonnal behelyezhető az új betét a helyére. Úgynevezett bajonett záras csatlakozással kapcsolódik a szűrőfejhez. Ez a típusú szűrőbetét csak a saját szűrőfejébe csatlakoztatható, bár látszólag hasonlóak a különböző gyártók termékei, de egyik sem kompatibilis a másikkal. Ezért itt a méretek nem a legjellemzőbb adatok, de általában 8-20” között változnak. Ilyen típus pl: a Microfilter 3SH szűrőbetét, ITT>>

- Előfordul, hogy az e-mail a spam mappában landol. Folyamatosan figyeljük ezt a mappát is, de ennek ellenére törlődhet, mielőtt elolvasnánk.
- Sok e-mailt kapunk, melyekre nem mindig tudunk rövid időn belül válaszolni.
- Az is előfordul, hogy elsiklunk egy-egy e-mail felett.
- A messenger üzeneteknél is előfordul, hogy nem tudunk rövid időn belül válaszolni.

Ha úgy érzed, hogy már választ kellett volna kapnod a leveledre, üzenetedre, nyugodtan hívj fel minket telefonon és utána nézünk, hogy mi történt, mi az oka a válasz hiányának.

Automata visszaigazolás:
Rendelésed feladását követően egy automata e-mailt kapsz pár percen belül. Ez azt jelzi, hogy a rendelésed beérkezett hozzánk. Ha nem kapsz ilyen e-mailt, akkor valami nem megfelelő. Elképzelhető, hogy a rendelésed nem lett véglegesítve. Az is lehet, hogy nem megfelelő e-mail címet adtál meg (talán egy betű kimaradt). Előfordulhat az is, hogy az e-mail a spam mappába került. 

Visszaigazolás:

Gyakran Ismételt Kérdések feltöltése folyamatban, kérjük nézz vissza később!