Az ozmózis víztisztító működése

Mi az a fordított ozmózis?

A fordított ozmózis, amelyet gyakran RO-nak is neveznek, egy fejlett víztisztítási módszer, amelyet eredetileg az Egyesült Államok haditengerészete fejlesztett ki, hogy ivóvizet állítson elő tengervízből a tengeralattjárók személyzete számára.

Ez egy membránszűrési technológia, amely úgy működik, hogy a vizet nyomás alatt kényszeríti át egy félig áteresztő membrán nagyon apró pórusain. A modern otthoni fordított ozmózis egységek a membrántechnológiát szénnel és mechanikus szűréssel kombinálják, így nagy tisztaságú, nagyszerű vizet állítanak elő.

Hogyan működik?

Az úgynevezett alap készülékek általában 3 db előszűrővel, 1 db ozmózis membránnal és 1 db utó-szűrővel rendelkeznek, melyhez 1 db víztartály is tartozik. Az otthoni RO készülékekben a városi víznyomás hatására a víz először az előszűrőkön folyik át. Az előszűrők üledékszűrők és szénszűrők kombinációja. Ez a három előszűrő eltávolítja a lebegő szennyeződéseket, a szerves és szervetlen szennyeződéseket, beleértve a klórt és melléktermékeit.

Ezután jut el a víz a fordított ozmózis membránba, egy nagyon szoros, lapszerű szűrőbe, amely átengedi a vizet, de gyakorlatilag minden más anyagot, szennyeződést visszatart, például az ólmot és az arzént is. Az RO membránba belépő víz egy része a membrán felületének tisztítására szolgál, és a konyhai lefolyócsőbe bekötött vezetéken a szennyvízbe áramlik. Tehát a rendszerbe belépő víz egy része lesz a tiszta víz, másik része a technikai víz vagy szennyvíz.

A tisztított víz egy tárolótartályba áramlik, itt tárolódik a megtisztított RO víz. A mosogatóra szerelt tisztavíz csaptelep kinyitásakor a megtisztított víz a tartályban lévő nyomás hatására kiáramlik, és egy másik szénszűrőn az utó-szénszűrőn halad át, ami tovább javítja a tisztavíz csaptelepen kifolyó víz minőségét.

(Ez egy 5 lépcsős RO egység egyszerűsített leírása. További fokozatként, például üledékszűrők, szénszűrők, visszasózók, lugosítók, stb., is alkalmazhatóak. Az egyszerűsített leírásból kimarad néhány nagyon lényeges rész, mint például az áramlásszabályozó eszközök, visszacsapó szelepek és az automatikus elzáró eszközök, amelyek szabályozzák, leállítják a víz áramlását, ha a tárolótartály megtelt.)

A fordított ozmózis rendszerek sok vizet pazarolnak... Igaz ez?

Az RO víztisztító készülék vízzel tisztítja magát a membránt, így mossa le a szennyeződéseket. Ezt úgy érdemes értelmezni, hogy ennek a tisztítási módszernek ez a folyamata. Ez olyan, mint sok más vizet használó készülék. Vizet használunk ruhamosásra, mosogatásra, autómosásra, WC-öblítésre. Tehát itt vizet használunk a víz tisztítására.
Költség szempontjából ez olyan, mint napi pár plusz WC-öblítés, a fogyasztott tiszta víz mennyiségétől függően.

Mi a különbség a készülékek között? Miért van egyiken tartály vagy nyomásfokozó pumpa, a másikon meg miért nincs? Mit jelent az ozmózis membránnál használatos GPD jelzés?

Kezdjük a GPD jelzéssel:

Az RO membránok jelzése, pl.: 50 GPD. Ez azt jelenti, hogy a membrán 1 nap, azaz 24 óra alatt 50 gallon vizet tud tisztítani.
Természetesen ezek az adatok ideális körülmények esetén érvényesek, úgynevezett gyári adatok. Ezek függenek a víz szennyezettségétől, a hőmérséklettől, a nyomástól, és egyéb környezeti viszonyoktól is.
1 gallon = 3,78 liter.
Tehát egy 50 GPD jelzésű membrán 24 óra alatt ideális körülmények között 189 liter vizet tud tisztítani.
Ez azt jelenti, hogy 1 perc alatt az 50 GPD jelzésű membrán kb. 1 dl vizet tud megtisztítani. Háát, ez nem valami sok.. Ez egyáltalán nem „komfortos” vízhozam. Senki nem fog több percet várni arra, hogy pl.: a 3 dl-es pohár megteljen vízzel, amikor inni szeretne.
Na, ezért kell a víztartály. A készülék a víztartályba „termeli” a tiszta vizet, így amikor kinyitjuk a tiszta víz csapot, hogy tiszta vizet engedjünk ki, a tartályból kapjuk a vizet, aminek a vízhozama már elég gyors, azaz „komfortos”.

Egy nagyobb GPD értékű membrán nagyobb vízhozam teljesítményt jelent.
A nagyobb teljesítményű membrán nagyobb tisztavíz arányt is jelent.

Miért kell a nyomásfokozó pumpa?

Ahhoz, hogy az RO membrán tiszta vizet tudjon előállítani, egy minimális víznyomás szükséges. Ez kb. 3,5 bár víznyomást jelent. Ha ez a nyomás nem áll rendelkezésre, akkor nyomásfokozó pumpa szükséges, hogy a rendszer megfelelően működjön, azaz a tiszta víz arány megfelelő legyen.

Tehát minél nagyobb a GPD érték és nagyobb a víznyomás, annál jobb lesz a tiszta víz termelési arány.

Mikor nincs, vagy nem kell víztartály?

Akkor, ha pl.: nincs neki hely, vagy nem akarunk tartályból vizet inni, azaz a tiszta víz mindig frissen készüljön.
Az előbbiekből látszik, ha nincs víztartály, akkor a rendszernek nagyobb teljesítményűnek kell lennie, hogy komfortérzetűnk jó legyen a vízhozamot illetően.
Ilyenkor elengedhetetlen a nyomásfokozó pumpa, illetve a nagyobb teljesítményű membrán (pl.:2 x 180 GPD)
Ilyenkor jellemzően nem egy, hanem kettő nagyobb teljesítményű membrán van a rendszerben.