Blog: érdekességek, tények a vízszűréssel kapcsolatban

Válasszuk a vizet a cukros üdítőitalok helyett!

HomeWater.hu
2021.09.07 07:00
Válasszuk a vizet a cukros üdítőitalok helyett!

Ha tudnád, hogy mit okoznak a testedben a cukros, édesítőszeres, szénsavas, aromákkal, színezékekkel és tartósítószerekkel teli, borzasztóan egészségtelen üdítőitalok, vajon mit tennél?

Így hatnak az üdítőitalok a szervezetedre:

A magas cukor, koffein és nátrium tartalmuk révén az üdítők nem hidratálják, hanem éppen, hogy dehidratálják a testünket. Tehát ha megiszunk egy nagy pohár üdítőt, sokkal inkább kihívás elé állítjuk szervezetünket, mint hogy a működését segítenénk. 

Azt például tudtad, hogy 2-3 dl üdítőben, akár 10 teáskanál cukor is lehet? Folyékony formában pedig azonnal felnyomja a vércukorszintet, és ez hosszú távon könnyen cukorbetegséghez vezethet. 

A tiszta víz fogyasztásának hatásai:

Hidratál

A vízivás, nem csak belső szerveink működését támogatja, de bőrünket is tökéletesen hidratálja. Elegendő folyadékbevitel mellett már egy hét után szemmel láthatóan simább és sokkal rugalmasabb lesz a bőrünk.

Megszüntetheti a fejfájást

Talán nem is gondolnánk, viszont gyakran előfordul, hogy a nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás egyik következménye a fent említett tünet. A dehidratáció általában így szokta jelezni, hogy több vízre van szüksége a szervezetünknek. Előfordulhat, hogy más okozza fejfájást, de először mindenképpen érdemes egy nagy pohár vízzel próbálkozni, és csak azután a fájdalomcsillapítóval.

Segíti a fogyást

A vízzel sok esetben helyettesíthetjük a kalóriadús szénsavas üdítőket, ezzel jóval kevesebb kalóriához juttatva a szervezetünket. Ha a főétkezések előtt körülbelül 10-15 perccel megiszunk egy nagyobb pohárral belőle, hamarabb telítődünk az étellel, ami szintén kevesebb kalóriát jelent ezzel is hozzájárulva a kívánt testsúly eléréséhez.

Támogatja az emésztést

A vízfogyasztás segíti bélrendszer megfelelően működő emésztési folyamatát, hiszen segít a tápanyagokat elszállítani, ezáltal szervezetünk nem salakosodik el.

Mennyi vízre van szükségünk egy nap?

Ez mind függ a korunktól, napi aktivitásunktól, a táplálkozási szokásainktól, de azért nagy általánosságban elmondható, hogy 20 testtömeg kilogrammonként 1 litert érdemes naponta elfogyasztani.

Ha rászánod magad és valóban leváltod az egészségtelen üdítőket a  tiszta vízre, a legjobb megoldás az lehet, ha beszerzel egy víztisztító berendezést, és így nem kell folyton a boltba rohangálnod az egyébként is környezetszennyező palackozott vízért.