Május 21-24. között ügyfélszolgálatunk technikai okokból csak korlátozottan elérhető, köszönjük megértésed!

Blog: érdekességek, tények a vízszűréssel kapcsolatban

Szennyeződések a csapvízben?

HomeWater.hu
2021.12.07 07:00
Szennyeződések a csapvízben?

A víz mindannyiunk számára nélkülözhetetlen természeti elem, ezért is olyan fontos, hogy ivóvizünk ne tartalmazzon szervezetünk számára káros mikroorganizmusokat, illetve mérgező vegyi anyagokat. Mivel a vízhálózat nem egy steril zárt rendszer, hamar felmerülhet bennünk a kérdés: vajon milyen szennyeződések bújnak meg a csapvízben?

Mikroorganizmusok

A vízben található kórokozók jelenlétét elsősorban fertőtlenítőszerrel, valamint a szaporodásukat gátló körülmények kialakításával lehet megakadályozni. Az ivóvízben a legnagyobb esélye a szennyvíz eredetű szennyezéseknek van, ezekben ugyanis nagy számban vannak jelen emberi kórokozók. A közműves ivóvízbe leggyakrabban úgy kerülhet szennyvíz, ha a kutak vagy a vezetékrendszer sérülést szenved valamilyen módon, gondolunk itt egy intenzív esőzés vagy árvíz hatásaira.

Egyre gyakoribb probléma napjainkban, hogy a magán kutak vizét a házba vezetve a rendszer összeköttetésbe kerül a vezetékes vízzel és a vissza szennyezés akár az egész hálózatot is veszélyezteti, éppen ezért ennek kialakítása szigorúan tilos!

Szennyvíz eredetű szennyezésre utal, ha a csapvízben a következő baktériumok jelenlétét észleljük:

  • Escherichia coli
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Enterococcus
  • Coliform

Ezek a baktériumok pedig mind egészségügyi kockázatot jelentenek számunkra.

Határérték

A hatályos jogszabály szerint az ivóvízben kimutatható baktériumok megengedett határértéke 0. Ha valamilyen véletlen folytán mégis jelen vannak az ivóvízben, akkor a szennyezés forrását minden esetben fel kell deríteni és megszüntetni.

Ólomszennyezés

Az esetleges ólomtartalmú vízzel bevitt ólom nagyobb része rövid időn belül kiürül, kisebb része viszont raktározódik a szervezetben, ezzel akár komolyabb egészségügyi problémákat okozva. Ha szeretnéd mindezt megelőzni, ruházz be a HomeWater.hu kínálatából egy megbízható vízszűrőre és kényeztesd magad, illetve szeretteidet a tiszta és egészséges víz kiváltságával!

Miért jó döntés a vízszűrő használata?

Kiszűri a vízből az elszíneződést okozó lebegő anyagokat, például a rozsdát, homokot, iszapot. Az oldott szerves szennyező anyagokat, az oldott gázokat, műtrágya származékokat és fenolokat, ezáltal a kellemetlen szag- és ízanyagokat is. Eltávolítja a szabad és kötött aktív klórt, klórszármazékokat. Az azbesztet és korlátozott mértékben a nehézfémeket is. Továbbá szerepet játszik a vas, a hidrogén-szulfid, az arzén, az ólom, a higany, a magnézium és a króm szűrésében. Nem utolsó sorban pedig meggátolja a baktériumok, gombák, vírusok elszaporodását.

Ugye most már Te is látod mennyi egészségügyi előnye lehet egy vízszűrő használatának a háztartásban? Ne feledd, soha nem késő lépéseket tenni az egészségesebb életmód felé! Kezd egy vízszűrő beszerzésével!