A megnövekedett rendelések miatt a kiszállítás várhatóan 5-7 napot vesz igénybe. Köszönjük türelmed és bizalmad!

Blog: érdekességek, tények a vízszűréssel kapcsolatban

A mikroműanyagokról

HomeWater.hu
2020.08.15 18:25
A mikroműanyagokról

Mi is az a mikroműanyag?
A Wikipédia meghatározása szerint "a mikroműanyag, vagy más néven mikroplasztik az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat jelenti.

Ezek az apró darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével, melyet első sorban az ultraviola sugarak okoznak, a napsugárzáson keresztül. A műanyag szerkezeti változásának a másik okozója az anyag elöregedése, szerkezetében a kötések megváltozása. A műanyagok fizikai, illetve kémiai folyamatok végeredményeként is aprózódhatnak. Előfordulhatnak a környezetben éppúgy, mint az emberek, vagy az állatok szervezetében. A természetes vizek, az eső, a levegő, de még a talaj is tartalmazhat mikroműanyagokat, akárcsak a táplálék." Biztos ti is tapasztaltátok már,hogy a rég nem használt reklámtáska egyszerűen szétporlad a kezetekben, ha előkerül a fiók aljából.Na, így esik szét a műanyag...És lesz belőle mikroműanyag. És ami minket érint 2019-ben Magyarországon több folyó vizéből mutattak ki a kutatók mikroműanyagokat. "Sőt, A Greenpeace mikroműanyag-mérést végeztetett a Wessling Hungary Kft. független laboratórium szakembereivel a Dunában idén, 2020. február 20-án és a Dunából parti szűréssel tisztított budapesti csapvízben 2020.február 6-án. A cikkről bővebben ide kattintva olvashatsz >>

A felmérésből kiderül: a folyó mikroműanyag-szennyezettségéért olyan műanyagok - a polietilén és a polipropilén - felelősek, melyek jellemzően az egyszer használatos csomagolóanyagok alkotóelemei is. A Dunában a korábbi vizsgálatokhoz képest mintegy háromszor több, köbméterenként 147 mikroműanyag-részecskét mutatott ki a vizsgálat."
És az ásványvízpártiak sem dőlhetnek hátra. Hiszen a műanyag palackos csomagolásnak köszönhetően az ásványvízben is jócskán úszkálnak, és kerülnek elfogyasztásra a mikroműanyag részecskék.
Mi a megoldás?
A csapvízet szűrni kell.

A szűrőberendezések mechanikai szűrést is végeznek. A mikroműanyagok tulajdonképpen kis méretű fizikai szennyeződések a vízben, melyeket a vízszűrő berendezések nagyon jó hatásfokkal távolítanak el. a vízszűrők résméretei akár 1 mikronosok is lehetnek, de az ultraszűrők 0,01-0,02 mikron, az ozmózisszűrők pedig 0,0001 mikron résmérettel rendelkeznek.