Április 22-28. között minden víztisztító készülék vásárlás mellé egy éven át 20% kedvezményt biztosítunk a készülékhez tartozó szűrőbetétekre!

A megnövekedett rendelések miatt a kiszállítás várhatóan 5-7 napot vesz igénybe. Köszönjük türelmed és bizalmad!

Blog: érdekességek, tények a vízszűréssel kapcsolatban

Az ólomról

HomeWater.hu
2020.08.06 07:00
Az ólomról

A mai -szerintem- érdekes téma az ívóvíz kapcsán: az ólom.
Hát, nem sok jó jut eszembe róla. Mert ugye ott volt szegény Vazul, akinek a legenda szerint a fülébe forró ólmot öntöttek, hogy megsüketítsék. Vagy ha azt mondom,hogy ólomlábon jár az idő, akkor az jut eszembe,hogy csak vánszorog az óramutató, mondjuk például mikor a fogorvosi rendelőben várakozok, és számolom a másodperceket.

De mi is az az ólom?

Az ólom ezüstös-szürkés színű, puha, nagy sűrűségű fém. Már az ókori Egyiptomban is használták és alkalmazták agyagedények mázához, sőt az ókori Pompeji vízvezetékrendszer is ólomból készült, a leletek tanúbizonysága alapján. Még a XIX-XX. században is a mindennapi élet része volt: evőeszközöket, edényeket, vízvezetékeket gyártottak belőle.

A fordulópontot az 1970-es évek jelentették, amikor is Európában ilyen jellegű használata betiltásra került.

Viszont az 1970-es évek előtt épült lakásoknál még napjainkban is előfordulhat, hogy a belső vízhálózat ólomvezetékekből áll. Ami azért sem jó, mert az ólom kioldódhat az ólomcsövekből, ólomtartalmú forrasztóanyagokból, idomokból, és az ivóvízbe kerülhet.

Az ólomtartalmú víznek nincs jellegzetes illata, szaga, íze, tehát sunyi módon van jelen. És bizony egészségünkre veszélyes és káros. Bár, a véráramba jutott ólom nagyobb része rövid időn belül kiürül, de kisebb része sajnos raktározódik. Kifejezetten veszélyeztetettek a kisgyerekek, magzatok, mert esetükben mentális fejlődési zavart okozhat. Felnőtteknél pedig hosszú távon vérszegénységhez, idegrendszeri panaszokhoz és vesekárosodáshoz vezethet.

Ha kiváncsi vagy mi a helyzet a lakóhelyeden, kattints ide: Ólomtérkép >>,  itt található az ÁNTSZ ólomtérképe. Kattints a megyére, majd írd be a térképnél levő keresőbe a pontos címed, a színek jelentése a következő:

A piros terület: magas kockázati szintet jelent, ez főleg nagyvárosok belvárosi részeiben, főként az 1945 előtti épületeket jelenti, ahol még előszeretettel építettek be ólom vízvezetékeket.

A sárga területen közepes a kockázati szint, hiszen 1945-1975 között már kisebb mértékben alkalmazták az ólomcsöveket, de sajnos nem kizárható.

A zöld területen alacsony a kockázati szint. Itt beépített ólomvezetékeket nemigen találunk, de esetleg ólomforrasztásokból, csaptelepekból oldódhat némi nehézfém a vízbe, így sajna nem zárható ki teljes mértékben az ólom jelenléte.

Legtutibb adatot akkor kapunk, ha megfelelő laboratóriumban bevizsgáltatjuk a csapvizet.

Az ólombevitel csökkenthető ha

-az ólomcsöveket kicseréljük

-fogyasztás előtt 1-2 percig folyatjuk a vizet, hogy az úgynevezett "pangó" víz eltávozzon a rendszerből (sajnos ez azért nem a leggazdaságosabb és legkörnyezetkímélőbb verzió..)

-iváshoz, főzéshez hideg vizet használunk, hiszen meleg vízben könnyebben oldódik az ólom

ééés, itt jövünk mi a képbe:

- megfelelő víztisztító berendezést alkalmazunk

Ha ezen lehetőségekről, alternatívákról, a vízszűrő berendezésekről bármilyen kérdésed van dobj egy e-mailt a hello@homewater.hu címre, vagy hívj minket a  ☎️ +36706075770 telefonszámon. Segítünk!

Öntsünk együtt tiszta vizet a pohárba! ;)
Ha még van 1:48 perced, akkor javaslom nézd meg a Tisztiorvos Youtube csatornájának rövidke videoanyagát is:)