Május 21-24. között ügyfélszolgálatunk technikai okokból csak korlátozottan elérhető, köszönjük megértésed!

Blog: érdekességek, tények a vízszűréssel kapcsolatban

Miért kell szűrni a csapvizet?

HomeWater.hu
2020.06.05 17:28
Miért kell szűrni a csapvizet?

Ami a világ nagy részén elérhetetlen vágy, az neked teljesen természetes: ha kinyitod a csapodat abból – napszaktól és évszaktól függetlenül – hűvös, azonnal fogyasztható ivóvíz folyik. De ha ivóvíz folyik a csapból, akkor miért érdemes megszűrni? Ebből a cikkből mindent megtudsz.

Tudod, hogy honnan van az ivóvized?
Evidens lenne, hogy a Dunából, hiszen kifogyhatatlanul nagy hozamú folyó, gondolhatnánk, hogy elég csak megtisztítani a vizét, és máris van ivóvizünk. De nem. A csapvized alig 8-10%-a jön a Dunából és a felszíni vizekből (azaz egyéb folyókból, tavakból), miközben 35%-a talajvíz, 46%-a pedig parti szűrésű víz. Ez utóbbi nem más, mint a folyók mentén a korábban lerakódott kavics- és homokhordalékban raktározott víz. A maradék 10% pedig karsztvíz. Ilyen sokféle vizet nehéz egységesen megtisztítani, sőt nem is lehet tökéletesen tisztára varázsolni. Meg kell tehát határozni azt, valójában mit is nevezünk ivóvíznek.

Az ivóvíz
Ahhoz, hogy a fenti erősen szennyezett, és különböző helyről származó vizeket megtisztítsák, ihatóvá varázsolják, és eljusson a csapodig, komoly víztisztító munka és berendezések kellenek. Megfeszített munka ez, mert átlagosan naponta 100-110 liter ivóvizet, csapvizet használunk el fejenként. Létezik egy szabvány, ami pontosan leírja azt, mit nevezhetünk ivóvíznek, minek kell ahhoz megfelelni, hogy iható legyen a víz.
Úgy könnyű megérteni a szabványt, mintha azt mondanánk, hogy mától tejnek nevezzük azt a fehér italt, amit a tehén ad. Ám mivel minden tehén másfajta tejet ad, és nem minden tej egyforma (lesz amiben lesz vegyszer, vagy kicsit porosabb, esetleg rosszabb minőségű), ezért meghatározzuk, hogy mennyi lehet ezekből a különböző anyagokból a tejben azért, hogy tej lehessen a neve. Pontosan ez történik a vízzel is.

Innál arzént, kloridokat, vasat, és nitritet a vízben?
Merthogy ezeket mindet megtalálod abban az ivóvízben, amivel minden nap mosod a ruháidat, amivel főzöd a levest, vagy amit egészen egyszerűen megiszol (hiszen a napi folyadékbeviteled nagy része víz). Gondolj csak bele: biztosan jártál már úgy, hogy amikor a csapvizedet ittad érezted, hogy „vasas” íze volt (ez egyébként van, aki számára kellemes, én magam például kifejezetten szeretem a vasas ízvilágot), vagy kicsit mintha „homokos” lett volna. Ez azért van, mert akármennyire is tiszta és ásványi anyag mentes a víz, amit elindítanak feléd, az mégiscsak csöveken megy, és mivel ezeket a csöveket nem tudják minden nap tisztítani, előfordulhatnak ilyen gondok. Egyébként ezt éppen azzal akarják kiküszöbölni, hogy klórozzák a vizet, azaz fertőtlenítik, és van, aki ezt is megérzi. A klórral pedig az a gond, hogy a szervezetednek egyszerűen nincs rá szüksége, a bőrödet pedig (ha érzékeny vagy rá) akkor kiszáríthatja. Fokozottan igaz ez a babákra, és a várandós anyukákra.

Szűrd meg a vizet!
Nem mondjuk, hogy a magyar csapvíz rossz minőségű (mert ez egészen egyszerűen nem lenne igaz), és azt sem állítjuk, hogy bármilyen egészségkárosodást okozna neked, de az tény, hogy tartalmaz számodra felesleges vegyületeket, anyagokat. Ha ezt a vizet megszűröd egy vízszűrővel, akkor kristálytiszta vizet fogsz kapni (eleinte fura lesz, hogy mennyire más ízű és milyen selymes, szinte imádnád inni).


Kattints ide mutatunk neked csapra szerelhető víztisztítókat, amik hasznosak lehetnek számodra!