Blog: érdekességek, tények a vízszűréssel kapcsolatban

Honnan tudom mikor jött el az ideje a vízszűrő betét cseréjének?

HomeWater.hu
2021.05.25 07:00
Honnan tudom mikor jött el az ideje a vízszűrő betét cseréjének?

Mai témánkban a szűrőbetétekkel kapcsolatban szeretnénk néhány dologra felhívni a figyelmedet, hogy a víztisztító berendezésed vagy vízszűrő készüléked hatékonyan tisztítson, és szennyeződésektől mentes, egészséges, tiszta vízzel lásson el a mindennapok során.

 

Pontos meghatározás ugyan nem létezik azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakorisággal szükségszerű a szűrőbetétek cseréje, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a szolgáltatott víz minősége jelentősen eltérő lehet országon belül, és a vízvezeték esetében is különféle szennyezettségekkel lehet találkozni. A miheztartás végett általánosságban elmondható, hogy az egyszerű víztisztítók esetében 12 havonta  érdemes az összes szűrőbetét lecserélni, a csapra szerelhető víztisztító egyszerű STO betétet 6 havonta, az ozmózis víztisztítók elő- és utószűrőit, valamint a kiegészítő egységeket 12 havonta, az ozmózis membránt pedig 24 havonta cseréld újra. Még egyszer kihangsúlyozzuk, hogy ezek a meghatározások nincsenek kőbe vésve, de viszonyításképpen segítségül szolgálhatnak, a javasolt csereintervallum minden esetben feltüntetésre kerül a termék leírásában, viszont a legjobb amit tehetsz, ha rendszeresen ellenőrzöd a szűrőbetéteket, mennyire vannak elszennyeződve, és nem csak akkor amikor már a tisztított víz elakad vagy íze megváltozik. Ha a szűrőbetéteket nem cseréled időben, akkor csökkenthetik a víztisztító berendezésed élettartamát, ami árban is sokkal többe kerül majd, mint egy új betét megvétele.

Sajnos a vízvezeték rendszerek nagyon sok helyen el vannak már öregedve és a csövek oldalán rengeteg a lerakódás, illetve rozsda, ezek pedig folyamatosan bekerülhetnek a ivóvizünkbe. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos a szűrt víz hatása, ami nemcsak az egészségünkre van kiemelkedően jó befolyással, hanem az egész háztartásnak segítségére lehet.