Blog: érdekességek, tények a vízszűréssel kapcsolatban

A vízszűrő 5 előnye

HomeWater.hu
2020.06.05 17:54
A vízszűrő 5 előnye

A vízszűrő 5 előnye
Valószínűleg sokkal több mint öt előnye van annak, hogy a csapból folyó ivóvizedet megszűröd, mielőtt megiszod, de mi most csak a legfontosabb ötöt gyűjtöttük össze. Ráadásul úgy választottuk ki az előnyöket, hogy lesz közöttük ökotudatos, lesz pénztárcakímélő, és logikus érv is. Olvasd el mi a vízszűrő 5 előnye!

Napi 100 liter vizet használsz, nem mindegy milyet!

Ez már lehetne egy érv is, de még nem az. Bármennyire is tisztítjuk, a csapvíz tartalmazhat ásványi anyagokat, vegyszereket és egyéb szennyezőanyagokat. Ezek közül néhányra a világon semmi szükséges sincsen a szervezetednek (ilyen például az arzén, vagy a nitritek), különösen, ha olyan mikroszkopikus organizmusokat és baktériumokat tartalmaznak, amelyek betegségeket okozhatnak. A víz szűrése elősegítheti a víz tisztítását, eltávolítja ezeket a szennyeződéseket és biztonságossá teszi az ivást, miközben gyakran javítja a víz ízét is. Összegyűjtöttük a vízszűrő 5 előnyét!

 

5: Legyél ökotudatos!

Ha vízszűrőt használsz, akkor kristálytiszta vizet kapsz, olyat, amilyen a legjobb ásványvizekkel is felveszi a versenyt. Ha megszeretted ezt a vizet, akkor vidd magaddal egy palackban. Ez egy ökotudatos lépés is, mert nem kell állandóan új palackot, és új vizet venned, elég csak magaddal vinned ugyanazt a palackot, amit megtöltesz vízzel. (Most le sem írjuk, mert nem akarunk untatni, és amúgy is tudod, de egy műanyag palack évszázadok alatt fog lebomlani)

 

4: Spórolj!

Nem az ásványvizek ellen akarunk beszélni, de kiszámoltad már, hogy mennyibe kerül neked az ásványvíz? Tételezzük fel, hogy a vízszűrővel megszűrt víz, és az ásványvíz ugyanúgy ízlik neked. Számoljuk ki közösen mennyibe kerül egy köbméter ásványvíz. Tételezzük fel, hogy egy olcsó ásványvizet iszol - legyen 1,5 liter belőle 100 forint. (Tudjuk, hogy 99 mert a marketingszempontok szerint fontos, hogy 99 legyen, ne 100, de a 100 forinttal könnyebb számolni). Egy köbméter víz az 1000 liter. Az ezer liter ásványvized az 100 000 forintba fog neked kerülni. Ennyi ásványvizet egyébként egy szezon alatt könnyen megiszol. Egy köbméter megszűrt víz ára ennek a töredéke. Van egyébként egy pro tippünk: nézd meg miből mennyit tartalmaz az ásványvized.

 

3: Mit iszol pontosan?

Ez nagyon rövid pont lesz, mert csak felsoroljuk, hogy a csapvízzel együtt iszol arzént, nátriumot, nitritet, és egy csomó olyan dolgot amire a világon semmi szüksége a szervezetednek. Nem mondjuk, hogy ezek gondot okoznak (igaz száríthatják a bőrödet például, és valamiért a csapvizet nem ajánlják várandós nőknek sem, és babáknak sem) de miért iszod meg, ha kiszűrheted?

 

2: Tudod miért „sárgul” a fogad?

A nitrát és a nitrit olyan vegyi anyagok, amelyek a fogszuvasodásért és a fogad elszíneződéséért felelnek. Az „ivóvized”, azaz a csapvíz, amit megiszol, tartalmaz ilyeneket, de természetesen határérték alatt, már ha lehet határértékről beszélni egy olyan vegyi anyagnál, amelyik fogszuvasodást okoz, vagy éppen sárgára színezi a fogadat. Erre a te megoldásod az lesz, hogy minden nap többször dörzsölöd a fogadat egy kefével, azon fluorral, és különböző zománckoptató oxidáló szerekkel, hogy fehérebb legyen. Nem mondjuk, hogy egyetlen perccel is megrövidíti a fogaid életét a csapvized. Azt mondjuk, hogy ha vízszűrővel megszűröd, akkor nincs benne ilyesmi.

 

1: Csökkentett ásványi anyag tartalom

A vas és más ásványi anyagok - például a kalcium és a mangán - nem veszélyesek az emberi egészségre, de az ivóvíz fémes ízét okozhatják. A vas vagy a mangán egyébként foltokat hagy a ruhán, felhalmozódhatnak a vízcsövekbe, fokozatosan eltömik őket és csökkentik a víznyomást, ami vízvezeték-problémákat okozhat. Ha megszűröd a vizet, akkor ilyen gondod sem lesz (és most csak kiragadtunk egy ásványi anyagot, mert hiszen mindről megírhatnánk azt, hogy milyen problémákat okozhatnak)

 

Kattints ide mutatunk neked csapra szerelhető víztisztítókat, amik hasznosak lehetnek számodra!